افزایش استفاده از تکنولوژی در کلاس درس شیوهی تدریس معلمها و یادگیری دانشآموزان را تغییر داده است. با افزایش طرفداران کلاسهای آنلاین و محیطهای آموزشی تلفیقی، تکنولوژی راههای جدیدی برای پیشرفت درسی باز میکند. استفاده از تکنولوژی در افزایش ارتباط تصویری، فعالیت کلاسی و میزان موفقیت دانشآموز را بالا میبرد. این هم به نفع معلم است و هم به نفع دانشآموز.
ارتباط تصویری اهمیت زیادی دارد چون مغز انسان محتوای تصویری را ۶۰ هزار برابر زودتر از متن نوشتاری پردازش میکند. به استفاده از فیلم، نقاشی، نمودار، انیمیشن ـ در کنار متن، صدای خواننده و آهنگ ـ برای انتقال بهتر درس در کلاس، ارتباط تصویری میگویند. واضح است که هر معلمی دوست دارد موفقیت دانشآموزش را ببیند. استفاده از تکنولوژیهایی که ساختن محتوای تصویری را آسانتر میکنند به نتایج بهتری میانجامند.
چالشهای پیش رو
توقع دانشآموزان تغییر کرده است. دانشآموزان این روزها دلشان میخواهد خودشان انتخاب کنند کی، کجا و چطور درس بخوانند. خیلی از مؤسسههای آموزشی برای پاسخگویی به این توقعها و بالا نگه داشتن آمار ثبتنام، کلاسهای آنلاین و کلاسهای واقعی را ترکیب میکنند. با تغییر شکل تحصیلات در مقاطع بالا نقش معلم هم تغییر میکند.
خب، حالا چی؟ جدا از آماده کردن برنامه و مطالب درسی، نمره دادن و ساعت کاری پر کردن، حالا باید ابزار یادگیری تصویری هم بسازید. در کلاس درس اینترنتی، معلمها فقط میتوانند با فیلمها و بقیهی ابزار تصویری کار کنند. اینجا خبری از کلاس درس فیزیکی نیست.
بعضی از معلمها وقت ندارند که کار با ابزار تصویری در آموزش را یاد بگیرند. بعضی مدارس ممکن است کارمند متخصص یا گروه IT نداشته باشند که استفاده از تکنولوژی را به معلمها یاد بدهند. یادگیری هر کار جدیدی هم کمی وقت میگیرد. برای بسیاری از معلمها کنار آمدن با این شرایط جدید سخت است.
واقعاً آنقدرها بد نیست
جدا از این سختیها، استفاده از تکنولوژی برای افزایش ارتباط تصویری فواید زیادی برای معلمها و دانشآموزان دارد. هر قدر برای یادگیری در این زمینه وقت بگذارید، در آینده جبران میشود. چون آن موقع برای کارهای دیگر وقت کمتری نیاز دارید. باور کنید که ارزش امتحان کردن دارد.
اولاً استفاده از تکنولوژی به صرفهجویی در زمان باارزش شما کمک میکند. اگر از ارتباط تصویری استفاده کنیم، تعداد سوال و جوابها و توضیحات دوبارهی هر درس بسیار کمتر میشود. در واقع وقتی افراد مطلبی را همراه با تصویر یاد میگیرند، نتیجهی بسیار بهتری دریافت میکنند در مقایسه با وقتی که فقط متن میخوانند.
استفاده از ارتباط تصویری به جای متن یا همراه با آن، باعث میشود مطلب واضحتر از همیشه بیان شود. میتوان مطالب را مرور کرد، به عقب برگرداند و تغییر داد. با این روش دانشآموزان هم به جواب سوالهای خودشان میرسند و هم مطالب تازهای یاد میگیرند. دانشآموزان از آن به بعد میتوانند درس را مرور کنند و هر وقت لازم شد به متن رجوع کنند.
بدون شک، تعداد زیادی از دانشآموزان سوالهای مشابه از معلم میپرسند. در این مورد با ارتباط تصویری دیگر لزومی ندارد یک جواب چند بار تکرار شود. فرستادن یک فیلم راجع به سوالهای رایج یا عکس از صفحه با نوشتن توضیح کنارش، بسیار سادهتر از چند بار نوشتن یک جواب است.
استفاده از ارتباط تصویری در کلاس میتواند از همان اول جلوی گیج شدن دانشآموز را بگیرد. به عنوان معلم و متخصص، میتوانید زمینههایی را که بیشتر دانشآموزان در آنها به مشکل برمیخورند، شناسایی کنید. میتوانید هر ترم بخشهایی را که برای دانشآموزان مشکلساز است و مطالبی را که درکشان برای آنها سختتر است، مشخص کنید.
خود دانشآموزان نمیدانند کدام درس برایشان سختتر است. با استفاده از ابزار تصویری میتوانید از قبل آماده باشید و سوالهای دانشآموزان را قبل از آنکه به ذهن خودشان برسد، جواب بدهید. تحقیقات نشان میدهد استفاده از ابزار تصویری میزان درک دانشآموزان از درس را ۵۰ درصد افزایش میدهد. یک کلیپ آزمایشی که تکالیف مشخصی را به دانشآموزان نشان میدهد یا انیمیشنی که به عنوان راهنمای تصویری یک مطلب سخت از آن استفاده میشود، میتواند توجه کلاس را جلب کند و دانشآموزان را فعال نگه دارد.
ابزار کار
خوشبختانه ابزارهای کامپیوتری مختلفی برای ارتباط تصویری سریع، به خصوص ارتباط تصویری با دانشآموز وجود دارد. حتی بهتر از آن اینکه، برای استفادهی کامل از همهی اینها، لازم نیست که در زمینههای تکنولوژی و ویرایش فیلم حرفهای باشید. بعضی از این برنامهها برای کاربرهای معمولی طراحی شدهاند؛ یعنی کسانی که در زمینهی ویرایش و ساختن مطالب تصویری، کمتجربه یا بیتجربه هستند و برای نیازهای شغلیشان باید از این برنامهها استفاده کنند.
برای ساختن محتوای تصویری تأثیرگذار به این چند مورد توجه کنید:
- لازم نیست که مطالب دیداری بینقص باشند. شما قرار نیست که هنرمند یا فیلمساز باشید و دانشآموز هم این را درک میکند.
- خودتان باشید. دانشآموز میخواهد مطالب معلمش را بشنود، نه کس دیگری.
- محتوای تصویریای بسازید که درگیرکننده باشد، در ذهن دانشآموز بماند و توجهاش را جلب کند.
- برنامههای تعاملی مثل آزمونهای کوچک و گروههای بحث و گفتگو را در کلاس اجرا کنید.
- برای روشن کردن مطالب از مثالها و نتیجهگیریهای کلیدی استفاده کنید.
- مطالب را طوری خودمانی بنویسید که دانشآموز حس کند کنارش نشستهاید و توضیح میدهید.
محتوای تصویری نقش مهمی در یادگیری فرد دارد و خودتان با استفاده از ابزار مناسب میتوانید به آسانی آن را بسازید. مهم نیست از روی باور به تأثیر ابزار تصویری از آنها استفاده میکنید یا فقط از روی نیاز آنها را به کار میبرید. چون در هر صورت نتیجهاش ارتباطِ بهتر، فعالیت بیشتر و موفقیت دانشآموز است.
نظرتان را بنویسید